ראשית, יש לדעת כי התפילין מחולקות לשלושה חלקים עיקריים והם: פרשיות התפילין, בתי התפילין ורצועות התפילין. ניגע בכל אחד מהחלקים ונפרט מעט, פרוט נוסף נעשה במאמרים אחרים.
פרשיות התפילין
בכל בית ישראל ישנם מספר מנהגים עיקריים בצורת הכתיבה של פרשיות התפילין. כתב ספרדי, כתב בית יוסף, כתב אר"י שמתוכו יוצא גם כתב חב"ד.
הצעד הראשון, כשבאים לקנות את פרשיות התפילין הוא, שצריך לדעת מהו הנוסח שאותו אנחנו מחפשים. ראוי שכל אחד ייקח תפילין לפי נוסח אבותיו, כמו שנאמר "אל תיטוש תורת אמך", יחד עם זאת אם הנוהגים כאשכנזים לוקחים תפילין נוסח ספרדי יוצא ידי חובתו והדבר כשר, אם זה להיפך עלולה להיות בעיה, כפי שנפרט במאמר אחר, אך העיקר הוא לקחת לפי נוסח אבותיך.
הצעד השני בבחירה של פרשיות התפילין היא, רמת הידור הכתיבה ורמת הכותב. אדם פשוט שאינו מבין בכתיבת סת"ם או בקליגרפיה יתקשה לעיתים להבחין בין כתיבה ברמה טובה או כתיבה ברמה נמוכה ממנה, משום שהכתיבה נראית יפה וברורה ועוד נוספים לה תגים המייפים ומשביחים את כתיבת התפילין. לכן, במצב כזה כדאי להתייעץ עם אדם שמבין בכתיבת סת"ם ויכול לתת עצה נכונה. בקווים כלליים כתיבת סת"ם יפה היא כתיבה ישרה ללא ירידות או עליות והקווים העליונים והתחתונים ישרים.
שוק התפילין והמזוזות היום רווי בסופרי סת"ם בכל מיני רמות ובכל מיני סוגים. חובה ראשונה לבדוק היא שלסופר יש תעודה מגורם מוסמך המאשר שהוא למד את כל הלכות הסת"ם ונבחן עליהם. ישנם שני גומרים גדולים המעניקים תעודות והם "משמרת סת"ם" ומכון "יד רפאל", אך ישנם גופים נוספים המעניקים תעודת סופר סת"ם. ישנם מעלות שונות בין סופרי הסת"ם מבחינה אישית ואישיותית, אך דבר זה משתנה מסופר לסופר ואין כאן המקום להאריך.
בתי התפילין
ישנם שני סוגי בתי תפילין, בתי תפילין מבהמה דקה ובתי תפילין מעור בהמה גסה. בתוך הקטגוריה של בתי תפילין מבהמה דקה יש את התפילין הפשוטות שנקראים "פשוטים" והם בתי תפילין זולים מאוד ועשויים מקלף. מיותר לציין, כי בתי תפילין הללו מבחינה הלכתית נמוכים מאוד, אך עדיין בגדר תפילין כשרות. בנוסף לכל זה בתי תפילין אלו נוטים להתקלקל בקלות וקשה מאוד עד בלתי אפשרי לתקן אותם.
בתי התפילין העשויים מבהמה גסה, הם בתי חזקים ועמידים בפני פגיעות. בבתים אלו אפשר להכניס הידורים רבים שאי אפשר להכניס ולעשות בבתי תפילין מבהמה דקה. כמו כן, אם בתים אלו נפגעים הם ניתנים לתיקון בצורה טובה, משום שהעור שלהם עבה מאוד וניתן למשוך ולסדר את התפילין אם הם נפגעו מנפילה או כיו"ב. על סוגי הבתים וההידורים בבתי התפילין ניתן לקרוא במאמר אחר.
רצועות התפילין
בעבר היו מחלקים את הרצועות לשני סוגים עיקריים מבחינת איכות. "רצועות עור עליון" ו"רצועות עור תחתון", השמות "עליון ותחתון" מעידים על המקום שממנו נלקח העור וגם כדרך אגב מעידים על איכות העור שממנו עושים את הרצועות, רצועות עור עליון הן רצועות משובחות ועמידות, ורצועות עור תחתון הן רצועות חלשות, מתפוררות ולא איכותיות.
כיום רוב מוחלט ואפילו כל הרצועות המיוצרות במפעלים, הן רצועות מעור עליון, איכותיות וטובות וכשרות לכתחילה. לאדם הרוצה להדר, כדאי להקפיד לקנות רצועות תפילין שהעיבוד שלהן נעשה בעבודת יד, כיוון שהכוונה של המעבד את העורות חשובה לאיכות ההלכתית של הרצועות.
יהי רצון שיהיו כל מעשינו לשם שמים ולא תצא תקלה תחת ידינו
בתי התפילין מבהמה גסה
רצועות לתפילין שחורות משני הצדדים
פרשיות לתפילין